foto-omdat-het-kan-the-hunger-project

Het kan wél: een toekomst zonder honger

Een boom planten, dat is makkelijk. We kunnen het allemaal. Een boom honderden jaren groot laten worden en een bos laten groeien, dat is echt een grote klus. We spreken Willem Ferwerda, ecoloog, natuurbeschermer en oprichter van Commonland. Hij legt ons uit waarom dat laatste nou juist zo belangrijk is. En wat dat te maken heeft met zijn werk met Commonland en met SDG 13: Klimaatactie.

Meer

Biodiversiteit is de veerkracht van onze planeet

Een boom planten, dat is makkelijk. We kunnen het allemaal. Een boom honderden jaren groot laten worden en een bos laten groeien, dat is echt een grote klus. We spreken Willem Ferwerda, ecoloog, natuurbeschermer en oprichter van Commonland. Hij legt ons uit waarom dat laatste nou juist zo belangrijk is. En wat dat te maken heeft met zijn werk met Commonland en met SDG 13: Klimaatactie.

Meer

Leer terwijl je bezig bent

De energietransitie speelt een steeds grotere rol in het beleid van zowel regionale als landelijke politiek. Het zorgt voor complexe vraagstukken waarin sociale gelijkheid, verduurzaming en het creëren van draagvlak een belangrijke rol spelen. SDG 7: Betaalbare en duurzame energie …

Meer

Aandacht voor een onbekende sluipmoordenaar

Een ziekte met een onbekende veroorzaker, dat is de diagnose ‘Primaire Tumor Onbekend’ (PTO), waar weinig mensen mee bekend zijn. Warnyta Minnaard kwam van dichtbij in aanraking met deze diagnose en maakte het haar persoonlijke missie om op te komen …

Meer

ABU: een belangenorganisatie met visie

Kwaliteit staat hoog in het vaandel voor de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Hoe lukt het hen om te zorgen voor hoge kwaliteit uitzendwerk? Hoe doe je dat samen met leden en stakeholders, ook als dat betekent dat je je ongemakkelijke waarheid moet erkennen? Simone Nederend; Manager Communicatie, Marketing en Onderzoek, vertelt ons hoe de ABU maatschappelijke impact maakt op het gebied van SDG 8: waardig werk en economische groei. ‘Een heldere visie blijkt voor de ABU een krachtig vliegwiel voor alles wat zij doen.’

Meer

Vanaf 2030 gebruiken we geen virgin koper meer

Een CEO die in duurzaamheid gelooft, betrokken mensen en meetbare doelstellingen, het is allemaal nodig om het verschil te maken, betoogt Margriet Rouhouf, hoofd strategie bij netbeheerder Tennet. Wij spraken haar over SDG 7: betaalbare en duurzame energie. Lees hier het hele artikel.

Meer
Stap voor stap werken wij aan onze grote droom

Stap voor stap werken wij aan onze grote droom

Stichting het Gehandicapte Kind is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het verbeteren van de levens van kinderen met een handicap in Nederland. De stichting werkt samen met donateurs, vrijwilligers, ouders en andere partijen met dezelfde droom: geen kind zonder vriendjes. In het kader van het verminderen van ongelijkheid (SDG 10) spraken wij met directeur Henk-Willem Laan. Volgens hem is het essentieel dat we de urgentie gaan inzien van het sociale isolement waarin gehandicapten kinderen in Nederland leven. Meer weten? Lees hier het hele interview.

Meer

Het leven onder water krijgt eindelijk de aandacht die het verdient

Oceanen spelen een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en zorgen voor grote biodiversiteit. Mede dankzij SDG 14 zijn we steeds actiever bezig met schone, gezonde oceanen. Afgelopen jaren onderzocht professor Seline Trevisanut met haar team de internationale wetgeving rondom oceanen in het ‘Sustainable Ocean’ project. We spraken met haar over het leven onder water. Lees hier het hele interview.

Meer

Het leven van Rotterdammers beter en mooier maken

Stichting De Verre Bergen wil Rotterdam beter en sterker maken en richt zich met name op het aanpakken van maatschappelijke problemen in Rotterdam. Dat doet zij door sociaal maatschappelijke programma’s te bedenken, te steunen, te ontwikkelen, uit te voeren, continu te verbeteren en te onderzoeken op maatschappelijk rendement en de kennis hierover te delen. Hoe zij met hun projecten het leven van Rotterdammers beter en mooier maken, lees je hier.

Meer

Het gesprek is de eerste stap

Armoede: een onderwerp dat onverminderd actueel is en onder een vergrootglas is komen te liggen tijdens de coronacrisis. Want ook in Nederland is armoede dichter bij dan we denken. Met Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering van de gemeente Amsterdam, spraken wij over de urgentie van het onderwerp en hoe de gemeente Amsterdam zich inzet om haar bewoners te helpen. In alle levensfasen. Lees het hele artikel hier.

Meer

Toezicht houden met een groene bril

De Autoriteit Consument en Markt maakt zich hard in de strijd tegen greenwashing: het doen van groene claims die niet waar of vaag zijn en niet goed zijn onderbouwd. Oneigenlijke duurzaamheidsclaims zorgen voor misleiding van de consument en oneerlijke concurrentie met bedrijven die het wel goed doen. We spraken erover met juristen Gerbrich Kozijn en Daphne Clarijs-ter Telgte. Lees hier het hele interview.

Meer

Fix the system, not the women!

WOMEN Inc. vierde afgelopen jaar haar 15e verjaardag. Een organisatie met een hele duidelijk missie: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. De afgelopen 15 jaar is WOMEN Inc. gegroeid in omvang én in professionaliteit. Er wordt gewerkt aan lange termijn doelen voor 2030, opgesteld met de vraag: wat zijn de terreinen en domeinen waar nog geen gelijke kansen zijn voor mannen en vrouwen? Lees het hele artikel hier.

Meer

Het belang van een lonkend perspectief

Perspectief is misschien wel een van de belangrijkste ankerpunten als het gaat om het bewaren of bereiken van vrede. Andersom kan een gebrek aan perspectief extremisme en radicalisering in de hand werken. Bij MasterPeace, een wereldwijde organisatie, draait alles om het bieden van perspectief en het verrijken van het blikveld van jongeren. Hoe zij dat doen? Lees hier het hele artikel.

Meer

Droogte vraagt om slimmer en duurzamer omgaan met water

Een verborgen parel in het Nederlandse bedrijfsleven: MTD Water. Een organisatie die in de wereld van watervoorziening toonzettend is. In het kader van SDG6 ‘schoon water en sanitatie’ spraken wij met DGA Hans Verhoeven en businessmanager Robbert de Boer. Lees hier het hele interview.

Meer

De natuur als bron voor duurzame landbouw

Koppert Biological Systems is een Nederlands familiebedrijf dat zich al meer dan 50 jaar inzet om land- en tuinbouwproducten gezonder, veiliger, productiever en weerbaarder te maken. Dit doen zij door op zoek te gaan naar oplossingen uit de natuur. In het kader van SDG 15, ‘Leven op het land’, spraken wij met Peter Maes, directeur Corporate Marketing bij Koppert. Lees hier het hele interview.

Meer

Value Creators: geen tentamen, maar een persoonlijke reis

Hogeschool Windesheim is een echte gamechanger op het gebied van SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken. Met het Value Creators-programma werken studenten samen met bedrijven, overheidsinstanties en andere instellingen aan ‘wicked problems’, zoals het bestrijden van armoede, honger en het beschermen van de natuur. Lees hier het hele interview met Liesbeth Rijsdijk (directeur Honours College) en Maria Garcia Alvarez (docent en coördinator).

Meer

Investeren in een gezonde leefomgeving

Het besef dat er collectief geïnvesteerd moet worden in een gezonde leefomgeving groeit. Voor Arcadis is dat maatschappelijk bewustzijn een vliegwiel om meer te kunnen bijdragen aan SDG 11 (duurzame steden en gemeenschappen), iets waar Arcadis al langere tijd aan werkt. Lees hier het hele interview met Yoeri Schenau.

Meer