Als starter in het adviesvak ben je geholpen met een gezonde dosis enthousiasme. Zorg er daarnaast voor dat je tijdig scherpe keuzes maakt om jouw loopbaan een vliegende start te bezorgen.
Consultancy is een ervaringsvak. Een starter blijft geen starter, en wie enkele jaren ervaring heeft, wordt eerst medior en na verloop van tijd senior en zo gaandeweg een oude rot in het vak. Door de jaren ervaring word je gaandeweg steeds meer beschouwd als een expert. Maar je kunt zelf ook invloed hebben in de ontwikkeling van starter naar senior. Als je net bent afgestudeerd, ligt de wereld aan je voeten. Er wacht je een keuze uit leuke en uitdagende banen met veel mogelijkheden om ervaring op te doen. In de jaren daarna leer je niet alleen veel over je vakgebied, maar ook over jezelf. Je komt in de stroomversnelling van je loopbaan. Maak heldere keuzes over wat je wilt. Droom ik mijn leven of leef ik mijn droom? Bij die vraag zou iedere adviseur van tijd tot tijd stil moeten staan. Neem af en toe een stap terug en bezie: op welk punt in mijn loopbaan ik aanbeland? Hoe eerder je vaststelt waar je heen wilt, hoe beter. Stem je opleiding, contacten en stages af op je toekomstplan. Alles stap voor stap. Adviseur worden gaat niet alleen om talent, goede intenties laten zien en hard werken, maar ook om tijdig scherpe keuzes maken.
Doorgroeien
Als je een afgeronde opleiding hebt en je gaat binnen de consultancy aan de slag, ben je starter. Je hebt nog geen ervaring in de praktijk en nog veel begeleiding nodig. Veel adviesbureaus noemen dit een traineeship. Vervolgens word je junior: aankomend, beginnend, ofwel assistent-adviseur. Genoeg (grote) organisaties bieden programma’s aan om jou in die fase zoveel mogelijk te laten leren, te laten zien over het bedrijf en ervaring op te laten doen. Bij die groei die je de eerste jaren doormaakt, hoort over het algemeen ook een gestage salarisgroei. Deze periode biedt je als afgestudeerde een mooie kans om breed ervaring op te doen, stapsgewijs te leren hoe het werkt bij de klant en binnen het bureau. Als starter word je vaak intensief begeleid door een medior- of seniorbegeleider. In veel gevallen heb je bescheiden verantwoordelijkheden, je werkt in kleine projecten en ontvangt regelmatig feedback. Je komt als starter of junior hogerop als je in grote en complexe projecten betrokken raakt. Maak heldere afspraken, in je persoonlijk ontwikkelplan (POP) over de waarde die je wilt toevoegen. Binnen een jaar of drie tot vijf kun je doorgroeien naar een mediorfunctie. Omdat je terechtkomt in de ‘cultuur’ van de organisatie, zal de behoefte aan softskills-training toenemen. Je maakt niet meer zo snel stappen in je loopbaan als de eerste jaren en je zult moeten netwerken. En met de eerste jaren ervaring denk je ongetwijfeld ook na over welke kant je op wilt: hogerop of specialiseren in ‘inhoud’?
Diepte
Vanaf mediorniveau (pakweg drie tot zes jaar ervaring) kun je werken aan het uitbouwen van je loopbaan. In deze fase is het van belang om veel mensen te leren kennen – het gaat om kennis en om kennissen. Praat met mensen, vooral als je met het oog op je loopbaan nog zoekende bent. Naarmate je verder komt in je carrière, worden de softskills belangrijk en zal je jezelf daarin moeten blijven trainen. Vraag dus naar mogelijkheden om getraind te worden op persoonlijk vlak, door middel van een groepstraining, een persoonlijke coach of intervisie met collega’s. Ook leer je omgaan lastige collega’s of een manager of klant waar het niet mee klikt. Het vak blijft hetzelfde, maar naarmate je je meer richting de seniorenstatus beweegt, krijg je meer en andere verantwoordelijkheden. Een senior heeft taken die niet door collega’s met een junior- of mediorfunctie worden uitgevoerd, bijvoorbeeld zelfstandige acquisitie of de begeleiding van collega’s. Alleen door je zowel in de breedte als in de diepte te ontwikkelen, haal je het optimale uit jezelf. Om Kant te parafraseren: alle kennis van de dingen die uitsluitend voortkomt uit het zuivere verstand of zuivere rede is niets dan louter schijn. Alleen in de ervaring ligt de waarheid.
Stel je open
Binnen de advieswereld kan de stap naar senioriteit relatief snel komen. Een proactieve houding, hulpvaardigheid en een actieve opstelling zijn onontbeerlijk. Fouten maken mag, zolang je er maar van leert. In veel gevallen waarderen werkgevers je inzet en vergeven ze je misstappen. Door fouten te maken toon je namelijk ook lef: een belangrijke eigenschap waar je ver mee gaat komen. Maar kijk niet te ver vooruit. Plan je werk en je loopbaan ook niet verder vooruit dan dat. Alles wat verder dan vijf jaar vooruit ligt, is onzeker, daar kun je niet op bouwen. Zeker nu ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen en de wereldwijde politieke arena ook aan verandering onderhevig is, kun je je beter richten op zaken waar je wel invloed op hebt. Kortom, het leren staat nooit stil.